poniedziałek, 9 października 2017

Bananowiec

     Dzisiaj na osłodę tych szarych i zimnych dni coś idealnego do kawy.
Przepisów na bananowca widziałam bardzo dużo, jednak u Nas w domu od lat piecze się z tego jednego.

 Wstawiajcie wodę na kawę i pieczemy




Biszkopt z 4 jaj
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Delikatnie dodawać żółtka. Mąki z proszkiem przesiać i delikatnie szpatułką lub rózgą wymieszać z pianą. Blachę wysmarowywać   margaryną, posypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec w temperaturze 160-170 do suchego patyczka










Składniki do kremów
  • 3-4 jajka
  • 3 banany do kremu i 1-2 do dekoracji
  • 1,5 paczki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka morelowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 3 łyżki cukru pudru

Krem I
Masło utrzeć na puszystą masę. Cukier utrzeć z żółtkami. Połączyć z masłem i dalej ucierać. Banany zmiksować na gładki krem. Galaretkę morelową rozpuścić w 1 szklance przestudzonej wody. Dodać do bananów. Wymieszać z masłem i cukrem. Wyłożyć na biszkopt

Krem II
Białka ubić z 3 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Dodać rozpuszczoną w 1 szklance przestudzonej wody galaretkę wiśniową. Wymieszać razem i wyłożyć na masę bananową (krem I)

Pozostałe banany obrać, pokroić w plasterki i udekorować nimi ciasto. Całość zalać galaretką agrestowa rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny

Jeśli masz ochotę napisz kilka słów

Chcesz obserwować zapraszam, będzie mi bardzo miło i na pewno odwiedzę Twojego bloga.

Życzę miłego dnia